En betalingsanmerkning er en merknad som blir gitt til personer etter en ubetalt inkasso, forleggs dom, utlegg, lønnstrekk eller om man er gått konkurs. De kan være svært ødeleggende dersom du ønsker å søke om lån i fremtiden. Dette er fordi det gjerne blir gjort en kredittsjekk på deg som låntaker og långivere krever at du ikke har betalingsanmerkninger.

Som beskrevet over sier disse nemlig noe om deg som skal ta opp lån, og gir inntrykk av at du er en ustabil låntaker. Heldigvis finnes det måter å bli kvitt betalingsanmerkninger på, og her kan du lese hvordan du gjør det.

Sjekk hvor mange betalingsanmerkninger du har

For å sjekke om du har betalingsanmerkninger, kan du bruke et kreditopplysningsselskap som kan innhente informasjon om deg. Dette kan du gjøre på eget initiativ gjennom et firma som har oversikt over deg. To store selskap vi har i Norge er Bisnode og Experian som begge har god erfaring innenfor dette området. Når du har funnet de gjeldene anmerkningene og deres krav, kan du legge det inn i et regneark. Slik får du oversikt over hvor stort det originale kravet er pluss renter og gebyrer.

Refinansier gjelden

Ved å refinansiere gjelden, kvitter du deg med alle betalingsanmerkninger. Dette gjør du ved å betale ned kravet som ligger til grunn for anmerkningen. Disse kan også forsvinne hvis den blir foreldet, noe som ofte skjer etter 4 år hvis krediter ikke ønsker å gjenoppta saken i retten. Det er viktig å bemerke seg at sistnevnte er en dårlig måte å bli kvitt betalingsanmerkningene på, og det fungerer sjeldent. Det er alltid en bedre løsning å betale tilbake det du skylder, ettersom en betalingsanmerkning indikerer at du tidligere har hatt dårlig økonomi.

For å få penger til å bli kvitt betalingsanmerkningene kan du undersøke om du har noen verdier du kan selge. Dette er et bedre alternativ enn å for eksempel ikke betale tilbake. Du kan også forsøke å få en ekstra jobb eller investere i aksjer. Du kan lære mer om aksjehandel hos aksjeskolen. Forsøk likevel å ikke havne i en situasjon der du får bruk for refinansiering eller tilbakebetaling.