Mange nordmenn sliter med høy gjeld, slik at sparetips og måter å bli kvitt gjelden på blir nødvendig. Her på siden skriver vi mye om temaer som betalingsanmerkninger, tvangsfullbyrdelse og gjeldsordninger. Det er viktig å vite hva som kan skje dersom man ikke kan bemanne et lån, og har mye i gjeld. Det er også viktig å kunne noen tips for hvordan man blir kvitt gjeld på, og hva man kan gjøre for å komme seg tilbake på spor økonomisk sett.

Selge ting du eier

Det aller første du kan vurdere er om du har noe å selge. Dette kan være alt fra møbler, klær, rammer, kunstverk og lignende. De aller fleste sitter nok inne med en rekke ting man ikke har bruk for, og da kan man like gjerne selge deg unna. Dette kan tjene deg en del penger, og i tillegg gjøre det ryddigere og mer oversiktlig i hjemmet. Det finnes alltid noen som er på utkikk etter det du trenger å selge, og det gjelder ofte bare å ta de rette bildene, og selge de på de riktige stedene. Du kan for eksempel selge de på loppemarked, eller på sider for salg og kjøp på nett. Her er det mye å velge om, blant annet Finn, Tise eller Facebook Marketplace.

Sett opp et budsjett

Det aller viktigste når du skal bemanne lån eller gjeld, er å ha styr på nåværende økonomi og utgifter. Det er jo ikke slik at all inntekt kan gå til nedbetalingen av gjeld dessverre, man har også nødvendige utgifter. Når man lager et budsjett så kan det være smart å dele opp i inntekter og utgifter. Inntekter er alt du tjener, og ellers får inn av penger. Det kan for eksempel være fast lønn, stipend eller penger fra en sidejobb. Deretter må du se på hvilke utgifter du har, og her skiller man mellom variable og faste omkostninger.

Faste omkostninger er for eksempel husleie, strømregning, abonnementer og lignende, som er samme faste pris hver måned, og som uansett skal betales. Deretter har du variable omkostninger som transport, mat og andre kjøp i hverdagen. Det er her man kan sette litt begrensninger og mål. Husleien er som den er, og kan veldig sjeldent endres. I matbudsjettet derimot, kan man forsøke å spare litt ved å handle en gang i uken, planlegge måltid og velge billigere alternativer. Når du kutter ned slik på omkostninger så har du mer penger til overs som kan gå til sparing eller til bemanning av lån og gjeld.

Se på lånemulighetene dine

Dersom du har flere lån å bemanne, så kan man se på muligheter for å refinansiere. På den måten kan man samle lånene man har, og bemanne en sum, fremfor mange små. Mange synes at dette er en bedre løsning, ettersom det kan gi bedre oversikt og mindre frustrasjon i nedbetalingen. Dersom man vurderer dette så er det viktig at man får full oversikt over hva det innebærer, og vet hva man sier ja til. I slike tilfeller er det viktig å gjøre nøye undersøkelser.