Det er mange som ønsker å investere i de store norske bedriftene, men som kanskje tenker at det ikke er så lett å velge. Når du skal investere som nybegynner kan det ofte virke betryggende at selskapet man investerer i har et godt og stort omdømme. Vi skal derfor presenterer deg for en liten oversikt over noen av de største norske investeringsmulighetene.

Når du skal investere så finnes det mange måter å investere på. Du kan for eksempel investere i et indeksfond, i et aksjefond, i aksjer, i kryptovaluta eller i utenlandsk valuta. Du kan selv velge om du ønsker å kun drive med en form for investering, eller om du ønsker å bytte på litt slik at du får litt av alt. En mangfoldig portefølje kan absolutt være appellerende for mange, og kanskje er det det som passer best for deg også? La oss starte med å ta en titt på hvorfor det kan være en god ide å investere

Hvorfor investere?

Det å investere kan være en super måte å skape en passiv inntekt og ikke minst sikre at pengene dine ikke blir spist opp av inflasjon. Inflasjon vil si at pengene dine blir mindre verdt fordi markedets priser øker. Om du har penger stående stille på en konto i 20 år så vil ikke pengene være like mye verdt på slutten som de en gang var da du først begynte å spare. Investering kan derfor være en super måte å unngå denne inflasjonen på.

 

Når du skal investere så finnes det mange forskjellige former for investering. Som du kanskje allerede har skjønt så har du selvfølgelig muligheten for å tape penger, men om du ser på investeringen din som en langtidsinvestering så vil du ha større sjanse for å eventuelt hente inn dette tapet igjen ved å gi investeringen en sjanse til. Det er likevel viktig å huske på at du ikke kan investere mer enn du har råd til å tape. Invester litt sparepenger om du vil og kan, men husk at du også må ha en bufferkonto.

Velg det som passer for deg

Det finnes mange gode og flotte norske selskaper som kan være en god investering. Likevel er det noen som alltid befinner seg på toppen og som ofte gir god avkastning. For eksempel så er både DnB og Nordea ofte store favoritter både for kortids- og langtidsinvestering. Igjen vil vi anbefale langtidsinvesteringer, men du skal selvfølgelig få lov å bestemme selv. DnB har også noen utbytteaksjer som har vært svært populære de siste årene.

 

Videre så ligger stort sett Norsk Hydro, Aker og Equinor nokså komfortabelt oppe på popularitetstoppen. Her har de ligget et par gode år, og det ser ut som de vil bli liggende fremover også. Ellers har Nordic Semiconductor og Golden Ocean Group jobbet seg oppover listen og ligget ganske stabilt på bunden av topp 10 listen dette året. Kahoot! ASA som kravlet seg oppover listene i 2020 er fremdeles å finne høyt oppe i 2022.