Det er mange som ikke nødvendigvis sliter med økonomien sin, men som bare ikke føler at de har helt overblikk over hva som faktisk skjer eller hvordan de faktisk bruker pengene sine. Dette er ikke akkurat noe som er unikt, for de aller fleste av oss glemmer faktisk å være bevisste når vi bruker pengene våre, noe som kan føre til at vi bruker mer enn vi tror, eller bare bruker pengene våre på en annen måte enn det vi faktisk tror. Uansett hva grunnen er, kan det være stort potensiale i det å få litt mer oversikt over hva vi faktisk bruker penger på. Hvorfor? Fordi penger uten en ‘jobb’ blir ofte brukt på alt mulig rart – og dette er penger du kunne bruke på sparing eller investering, eller feire.

Det å ta opp lån uten sikkerhet er et verktøy mange benytter seg av i økonomien sin. Det er en noe mange ser på som en løsning eller et verktøy når det kommer til å for eksempel supplere sparepenger hvis man ikke har helt nok penger på kontoen sin til noe man trenger. Men dette er noe som bør bli sett på som et verktøy, og man bør alltid jobbe mot å kunne betale alt med sparepenger. Dette er selvsagt ikke alltid mulig, men det er mange gode knep man kan benytte seg av hvis man ønsker seg mer sparepenger på kontoen – uten at man trenger å jobbe mer.

Sørg for å finne billige lån

Det er mange som leter etter billigste forbrukslån, og forbrukslån er et nyttig verktøy man kan benytte seg av. Men dette er ofte lån som er ganske dyre, fordi man ikke låner med sikkerhet i eiendom og derfor må betale mer i renter. Hvis man velger å bruke et forbrukslån som verktøy er det derfor viktig at man fokuserer på å finne det beste og ikke minst billigste lånet.

Håndter eksisterende gjeld bedre

Det å ta opp lån kan være et nyttig verktøy, men det er litt for mange som ikke er så gode til å håndtere den gjelden de har, og det er dette som gjør lån dyre. Det er viktig at man finner en gjeldsordning som fungerer med den økonomien man har, og hvis man finner ut av at man for eksempel ikke kan betale det som er avtalen, må man forhandle en ny avtale som gjør at man faktisk kan betale tilbake lånet på en god måte.

Det å ha god privatøkonomi er viktig, og det krever at man har overblikk.

Her er noen tips til å lage et bra budsjett:

  • Se på det faktiske forbruket ditt og ikke drømmeforbruket ditt, når du skal legge budsjettet ditt
  • Gi alle pengene dine en ‘jobb’. Penger som ikke har en oppgave brukes ofte på småting og tull og tøys. Sett derfor mer til sparing allerede når pengene dine kommer inn fra lønnen din.
  • Husk alle småtingene du kanskje ikke tenker på. Strømmetjenester, kinoturer, pizza, alt det dere bruker penger på, men som ikke har et fast sted i budsjettet.
  • Tenk på uforutsette utgifter. Disse kommer oftere enn du tror.