Det å ha styr på økonomien er noe som er veldig lurt å ha, men det er ikke alle som klarer å opprettholde det, og det er heller ikke så rart, når man ser på hvor lite vi egentlig snakker om økonomi på et personlig plan - både i samfunnet, i familiene våre, med venner og ikke minst på skolen. Dette er rart, når penger og økonomi er noe vi hver især skal ha et forhold til absolutt hele livet, samtidig som at det krever at man vet hva man gjør. Så her kommer noen tips.

Det er mange måter man kan ta kontroll på økonomien sin, og hva man burde gjøre avhenger litt av hvor man starter. Hvis man for eksempel har overskudd, kan det å investere være riktig sted å begynne. Det å investere er noe som mange har begynt med den siste tiden, og det er det mange gode grunner til. Faktisk er det flere enn noensinne som har fått øynene opp for aksjer. Men hvis man helt grunnleggende trenger å skaffe seg litt overblikk, er det andre ting man ha fokus på.

Enkle grep til bedre økonomi

Noe av det aller beste du kan gjøre er å skaffe deg et overblikk. Dette kan høres trivielt ut, men en av de aller største grunnene til at folk sliter med økonomien sin er at de ikke har nettopp overblikk. Noen ting du kan tenke på her er for eksempel:

 

  • Hvor mye penger tjener du hver måned? Hvor mye penger kommer inn på kontoen din hver måned og hvor kommer de fra, er det en kilde eller er det kanskje flere kilder? Tenk også på penger du kanskje får av familie og venner, og ikke bare det du har i lønn, sykepenger eller annet.

 

  • Hvilke faste utgifter har du? Tenk på både de store og de små tingene du betaler og ikke minst er det viktig å tenke på at det ikke nødvendigvis er alt som betales hver måned, men som kanskje betales en gang i året, eller en gang i kvartalet.

 

  • Har du gjeld som du betaler ned på eller burde betale ned på?

 

  • Hvilke typer ting bruker du penger på? Det kan være rart å se hva man faktisk bruker penger på, kontra hva man tror at man bruker penger på. Det å se igjennom kontoen sin og se hvor pengene faktisk ender opp, er utrolig viktig for å danne seg et godt overblikk over hvordan man kan forbedre økonomien sin.

 

  • Hvilke drømmer og ønsker er det du har? Når man skal rydde opp i økonomien sin er dette heller ikke noe man skal glemme, for det å spare penger man bli en fin motivasjon hvis man vet hva man sparer til.